Programma

Duyndam J sept 2012 4

Filosofie | Joachim Duyndam
Joachim Duyndam is als hoogleraar Humanisme en Filosofie verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Hij leidt daar het onderzoeksprogramma Humanistische tradities, Geestelijke weerbaarheid en Goed ouder worden. Joachim komt vertellen over verjaren en de zoektocht naar de zin van het leven en dat die niet pasklaar uit de hemel komt vallen.

Marion Verwey - Festival Hongerige Wolf - juli 2016 - verzonken hoofd (1)

Beeldende kunst | Felipe van Laar | Verzonken hoofd
De omgeving van Kovelswade is indrukwekkend. Een natuurlijke groene omgeving met haar eigen schoonheid en stilte. Een plek die oproept tot reflectie en bewustwording. De veelzijdige Felipe van Laar is ontwerper, bouwkundig ingenieur en meubelmaker. Voor Grasnapolsky 2016 creëerde hij een hoofd dat verzonken is in het landschap. Een prachtig werk waarmee Felipe ons bewust maakt van de vergankelijkheid van dingen en daarmee een bijzondere aanvulling op een plek als Kovelswade. Als mens zijn we kwetsbaar en afhankelijk. Alles valt uiteindelijk uiteen.

Pitou door DANNY GRIFFIOEN riet voren licht

Muziek | Pitou
De muziek van Amsterdamse songwriter Pitou wordt gekenmerkt door haar opvallende stem, bijzondere composities en het gebruik van vocale harmonieën als instrument op zich. Afgelopen september kwam haar debuutplaat uit, die door Noisey als ‘een van de belangrijkste releases van de afgelopen weken’ werd genoemd en door Apple Music in de ‘Breaking Singer-songwriter’ lijst werd vernoemd. Voordat ze aan haar tour door Schotland begint, komt ze haar intieme, kale en vooral prachtige folkliedjes met jullie delen. Kippenvel gegarandeerd!

Beeld Rouwkost

Verhalen | Rouwkost, een serie over de aanwezigheid van dat wat afwezig is
Iedereen sterft, maar niemand is dood. Het overlijden van een dierbaar persoon is één van de ingrijpendste gebeurtenissen die we kunnen meemaken. Het leven gaat door, maar is nooit meer als voorheen. In drie liefdevolle portretten laten fotograaf Janneke Aronson en radiomaker Babette Rijkhoff zien en horen hoe verschillende mensen, van verschillende leeftijden omgaan met het loslaten én het vasthouden van een dierbare. Want iedereen sterft, maar niemand is dood.

Wentel

Kunst | WENTEL | Sonja Volmer
Kovelswade trekt in eerste instantie vooral de aandacht naar wat er ‘onder je voeten’ gebeurt. WENTEL, een spraakmakende en intense beleving, neemt je juist mee naar die andere wereld door je letterlijk ‘ boven de wolken’ te laten lopen. Je kunt je pas echt voorstellen welk effect deze ervaring op lichaam en geest heeft totdat je het zelf hebt ervaren.

Logo Mooie Woorden (1)

Literatuur | Mooie Woorden
Mooie Woorden is een Utrechtse organisatie met hart voor literatuur, die een podium biedt voor jong en vers talent. Of het nu poëzie, proza of spoken word betreft. Tijdens Onder je Voeten, Boven de Wolken gaan Alma Mathijsen en Jan van Tienen onder leiding van Lisa Weeda in gesprek over de dood in literatuur. Zelf schreven zij respectievelijk één (Jan) en twee romans waarin de dood en verwerking van rouw en liefde een grote rol spelen.

Alma Mathijsen (1984) begon op haar achttiende met schrijven. In New York studeerde ze Creative Writing aan het Pratt Institute. In 2011 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Beeld & Taal. Ze is schrijver van zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans, waaronder De Grote Goede Dingen. Een roman waarin ze verlaat afscheid neemt van haar legendarische vader.

Jan van Tienen (1985) studeerde journalistiek en filosofie voor hij hoofdredacteur van VICE Nederland werd. Na vier jaar glorieus beulen besloot hij zijn carrière te torpederen en een master geschiedenis te behalen. Nu schrijft hij om de duisternis op afstand te houden. In Er is niets wat hier nog blijft (2015) schrijft hij een verhaal dat met verdriet, schaamte en humor een hernieuwd besef geeft van wat zelfmoord teweeg kan brengen.

Daarnaast nodigt Mooie Woorden je op een rustig en intiem plekje uit voor Mooie Verhalen. Hier kun je in gesprek met schrijver en beeldend kunstenaar Yentl van Stokkum over leven, dood, alles daarna en alles daar tussenin. Over vol leven, en vol naar de dood durven kijken. Hoe doe je dat eigenlijk? Elk gesprekje wordt door Yentl uitgewerkt in een persoonlijk aandenken om mee naar huis te nemen.

Blue Zones

Ruimtelijke poëzie | Blue Zones
Leonie Brinks is monumenten- en landschapsontwerper. Haar werk kun je omschrijven als ruimtelijke poëzie. Zij ontwerpt persoonlijke grafmonumenten en publieke gedenkplekken in de openbare ruimte en komt daardoor veel op begraafplaatsen. Magische plekken van stilte. Speciaal voor Onder je Voeten geeft ze deze avond twee rondleidingen, waarin ze je details laat zien waar je als reguliere bezoeker snel aan voorbij gaat en die je met andere ogen laten kijken naar deze bijzondere plek.

Julie spoken word

Spoken word | Julie Mughunda
Julie Mughunda is een 19-jarige Vlaamse woordkunstenares die inmiddels Vlaanderen voor Nederland heeft verruild (ze vond het hier gewoon een stuk leuker). Ze betovert iedere luisteraar met haar indrukwekkende woordweefsels over alle kronkels van het leven. We zijn zo blij dat ze erbij is.

Opgedoekt.jpg

Film | Opgedoekt
Opgedoekt is een zwerfbioscoop die elke keer weer een nieuwe onconventionele locatie in Utrecht omtovert tot een tijdelijke cinema. Opgedoekt vertoont films die het verdienen gezien te worden en pareltjes die het niet tot het grote doek van reguliere filmhuizen hebben gehaald. Voor Onder je Voeten, Boven de Wolken verzorgen ze de plenaire en afsluitende filmvertoning; onder de sterrenhemel.

logo koffieleute

Koffie Leute
Op de Westerkade maken Martijn, Olivier en Dirk al jaren de lekkerste koffie. Op Onder je voeten, Boven de Wolken schuif je bij hen aan voor een bakje troost met kleffe cake. Wees superwelkom!

Logo - Geel

Rammenas – Roots Rock Kitchen
Omdat we deze avond vooral het leven met jullie willen vieren, zorgen de mannen van Rammenas – Roots Rock Kitchen voor een bijpassend plantaardig hiernamaaltje.