Ontstaan

Onder je Voeten, Boven de Wolken wordt georganiseerd door drie vriendinnen die al vroeg in aanraking zijn gekomen met de dood. Alle drie hebben we ervaren hoe dicht de dood op het leven kan staan en wat voor verdriet en leegte dit met zich mee kan brengen.

Onder je Voeten, Boven de Wolken is ontstaan vanuit onze eigen zoektocht naar een goede omgang met verlies, met de dood. Door met elkaar en met anderen te praten over dit onderwerp merkten wij dat er meer behoefte was aan ruimte voor troost en bezinning.

Het lijkt alsof er op het praten over de dood nog een behoorlijk taboe rust. Niet alleen voor de nabestaanden maar ook voor de omgeving. Valt het niet stil, letterlijk doodstil, wanneer het onderwerp ‘de dood’ wordt aangesneden, dan vervallen we wel in clichés. Waarom is dit thema zo ontzettend moeilijk bespreekbaar in deze huidige tijd en hoe kunnen we dit doorbreken en mogelijk meer berusting vinden? Met Onder je Voeten, Boven de Wolken hopen we hier een eerste stap in te maken. Er zijn talloze manieren om naar de tijdelijkheid van het leven te kijken en om te gaan met de dood. Wij kiezen er bewust voor om dit thema middels filosofie en verschillende kunstdisciplines te belichten, omdat deze vormen bij uitstek de ruimte kunnen bieden te reflecteren op het leven en daarmee ook op de dood.